Kontorsteamet
Det finns mängder av olika anledningar till att en skadeståndsskyldighet uppkommer. Det kan exemplevis röra sig om försumlighet, avtalsbrott eller lagbrott o.s.v.
I första skedet så ska ett skadeståndsmål handläggas av tingsrätten. Någon månad efter att processen satts i rullning ska parter och deras ombud mötas vid en muntlig förberedelse. Syftet är att domstolen ska bli på det klara med vad det är som hänt, vad parterna är ute efter och hur bevisningen ser ut för att därefter kunna planera för fortsatt bearbetning. En annan viktig uppgift för domstolen är att försöka få parterna att komma överens och enas med hjälp utav assisterande ombud. Är det inte möjligt får domstolen döma i målet. Vill någon överklaga görs det till hovrätten och därefter går man till Högsta domstolen om man ännu känner att det dömts fel. Dock krävs det då att målet tilldelats ett s.k. prövningstillstånd och dessa blir enbart beviljade i undantagsfall.
Vad lagen säger
Om man har rätt till skadestånd regleras genom flera olika lagar så som bland annat köplagen, skadeståndslagen, avtalslagen samt konsumenttjänstlagen. Primärt så ska den som skadat någon genom försummelse eller vållande stå för skadeersättningen oavsett om det rör sig om en kroppslig skada eller förmögenhetsskada.